Lotus

Koncept  LOTUS – »pomoč ženskam ob neželeni in nenačrtovani nosečnosti« temelji na razvoju celovite podpore ranljivi skupini žensk ki se soočajo z enim od vidikov neželene nosečnosti – bodisi fazo odločanja prekiniti/nadaljevati nosečnost ali pa fazo po prekinitvi nosečnosti in morebitnih stiskah ob tem. Ženskam, ki se soočajo z neželeno nosečnostjo, omogočamo, da dobijo verodostojne informacije in da imajo možnost izbire čustvene podpore v teh situacijah.
Koncept LOTUS pokriva štiri področja:
1. verodostojne, točne in bistvene informacije na področju prekinitve nosečnosti, ki vsebinsko odgovarjajo na naslednja vprašanja:
 • Kakšni so prvi znaki nosečnosti?
 • Kakšne so možnosti ženske ob nepričakovani nosečnosti?
 • Kje lahko ženska opravi prekinitev nosečnosti?
 • Katere metode prekinitve nosečnosti obstajajo?
 • Postopek kirurške prekinitve nosečnosti.
 • Postopek prekinitve nosečnosti z zdravili.
 • Kdaj se opravi kontrolni pregled po prekinitvi nosečnosti?
 • Zaščita in uporaba kontracepcije po prekinitvi nosečnosti.
 • Možni zapleti po prekinitvi nosečnosti.
 • Nujna kontracepcija ("jutranja tabletka").
 • Mladostniške nosečnosti.
 • Čustva ob nosečnosti (šok, breme, strah, jeza, nemoč, sram).
 • Ambivalentnost čustev (mešana občutja).
 • Kdo lahko pomaga ženski pri procesu odločanja o lastni nosečnosti?
 • Kako vedeti, da bo odločitev pravilna?
 • Ali splav prizadene tudi moške?


Za ženske, ki nenačrtovano zanosijo, je bistvenega pomena, da prejmejo točne in verodostojno informacije. Pomembno je tudi, da pridejo do želenih informacij hitro, saj je pri odločanju za prekinitev nosečnosti pomembna tudi časovna komponenta. 

2. možnost postavitve vprašanja svetovalki Ines Vugrinec in ginekologinji Tinkari Srnovršnik oziroma možnost osebnega pogovora/podpore/pomoči. 
Vsaka ženska se nahaja v svoji lastni, specifični situaciji in za vsako žensko je proces nenačrtovane nosečnosti čustveno drugačen. Ženska lahko zastavi vprašanje svetovalkama, ki bosta v najkrajšem možnem času odgovorili in poskušali biti v oporo ženski. V kolikor ženska potrebuje osebni pogovor s svetovalko Ines, je omogočena tudi ta oblika pomoči in podpore. 

3. uporabne povezave (seznam organizacij) in ažuriranost s strokovnimi in poljudnimi članki, raziskavami, študijami in ostalo literaturo na področju neželene nosečnosti.

4. rubrika "Zgodbe" vsebuje osebne izpovedi žensk s podobnimi izkušnjami z namenom, da si ženske med seboj izkušnje izmenjajo ter se s tem opolnomočijo in pomagajo.

     Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij: 
»Ni vsaka nosečnost vesela novica za žensko ali dekle. Zamolčane stiske ob nenačrtovani, neželeni ali rizični  nosečnosti obstajajo, le  govora o njih je bolj malo. Ženske in dekleta si zaslužijo VEDETI in DOBITI PRAVE INFORMACIJE o vseh možnostih. Se ODLOČITI, BITI V TEM PODPRTE in PREJETI POMOČ in PODPORO, če jo potrebujejo in iščejo. Projekt LOTUS je začetek in je prvi korak k oblikovanju celovite podpore ob stiskah med nosečnostjo. Ženska ali dekle ni le fizično telo, ampak predvsem vstopa v odločitev čustveno. Med odločitvijo lahko doživlja  strahove, dvome, zaskrbljenost, ne-sigurnost... Ob tem se ne sme prezreti tudi njihovih partnerjev, družin in staršev. Stisko lahko doživljajo tudi oni. S projektom Lotus sporočamo, da o teh stiskah lahko spregovorite, da v njih niste same/sami ter da smo vam v podporo in pomoč.«                     

    Tinkara Srnovršnik, dr. med., spec. ginekologije in porodništva: 

 
»Projekt Lotus je v slovenskem prostoru edinstven, saj na enem mestu ženskam pred prekinitvijo nosečnosti nudi celostno psihosocialno podporo in verodostojna, predvsem pa strokovna dejstva o urejenosti in načinih umetne prekinitve nosečnosti v Sloveniji. Ker je splav (pre)pogosto še vedno stigmatiziran, je ključnega pomena, da imajo ženske na enem mestu objektivne informacije, ki jim zagotovo lahko olajšajo njihovo, sicer že tako težko odločitev, po samem posegu pa bodo imele možnost deliti svoje misli, občutenja, strahove, težave, tudi občutke krivde s strokovnjaki. Dovoljena splavnost v Sloveniji upada, kar je zagotovo odraz rabe zanesljive kontracepcije, ki jo v Sloveniji v celoti krije osnovno zdravstveno zavarovanje, zato so v okviru projekta Lotus ženskam predstavljene tudi vse metode kontracepcije. Projekt Lotus bo pripomogel k večji osveščenosti žensk o tej občutljivi temi, destigmatizaciji splava in razumevanju ter reševanju stiske, ki jo nekatere ob tem doživljajo.«


Pilotski projekt LOTUS je bil v letu 2015 sofinanciran s strani Mestne občine Velenje.